Gerelateerde artikels

split

Trending video's

split
Hoe train ik voor een marathon?
Hoe train ik voor een marathon?
Hoe train ik voor een marathon?
Examenstress
Examenstress
Examenstress
Run for MS - Antarctica Ice Marathon

Wat draag je op Antarctica?

split
Een van de belangrijkste elementen uit mijn marathonvoorbereiding is de correcte kledijkeuze. Ik moet namelijk kleding hebben die dun genoeg is om voldoende loopflexibiliteit te hebben, maar ook dik genoeg om mij warm te houden in extreme temperaturen. Om die reden is een klassieke, zware winterjas bijvoorbeeld geen verstandige keuze. Met die informatie ging ik ten rade bij Runners' Lab om te luisteren naar hun expertise.

Schoenen:

Op vlak van schoenen schuift de organisatie van de marathon twee mogelijkheden naar voor: (i) een klassieke loopschoen en (ii) een trailschoen. In beide gevallen wordt er aangeraden om een grotere maat te nemen, aangezien de kousen die je draagt dikker zijn dan voor pakweg de klassieke bosloop. Hoewel ik het meeste van mijn trainingen afleg met gewone loopschoenen (Saucony's en Adidas Boost), voel ik mij toch niet comfortabel om te kiezen voor deze variant. Daar heb ik verschillende redenen voor. Enerzijds, mijn schoenen zijn zeker niet dik genoeg om koude buiten te houden en kunnen bovendien ook niet tegen extreme regen. Anderzijds hebben de schoenen een vrij vlakke zool. Dit maakt de schoenen perfect om voldoende asfalt te vreten, maar bieden ze te weinig grip in het bos of op gladde ondergronden.

Daarom ga ik bij de schoenkeuze voluit voor de voorgestelde trailschoenen. Runners' Lab heeft mij een paar van Saucony (Peregrine Ice) aangeraden: Saucony's website. Dit paar schoenen geeft mij enerzijds het comfort van een deftige wedstrijdschoen (een laag gewicht gecombineerd meteen dikkere schoen die resistent is tegen de koude en water/ijs), maar anderzijds bevat de schoen een zool die extra grip heeft in ijs en sneeuw. Ik heb de fabrikant (en Runners' Lab) daarom eens op hun woord genomen en ben de schoenen gaan inlopen op een schaatsbaan in Mechelen. Het resultaat: veel gekke blikken van omstaanders en een goed gevoel van mezelf tijdens het lopen! Een geslaagde test dus voor de schoenen! Qua kousen is het vrij simpel: twee paar sokken: een linersok en wollensok van Bridgedale. Die combinatie houdt mijn voeten warm en droog tijdens de wedstrijd.

Een tweede paar schoenen dat ik zeker ga meenemen, zijn deNorth Face Ultra MT. Reeds een jaar loop ik met dit merk om de bostrails of zandlopen goed door te komen. Die schoenen bieden extra grip onderaan de zool door het grof profiel. Ze hebben wel het nadeel om niet goed op ijs te werken, maar ik wil een goede b-oplossing in mijn rugzak hebben. Het blijft altijd een beetje springen in het ongewisse.



Regelmatig krijg ik de vraag waarom ik niet opteer voor schoenen met spikes. Het antwoord is vrij eenvoudig: ik hou er niet van! Ik heb het geluk gehad om een paar schoenen te mogen testen, namelijk Salomon Snow Cross CS. De schoen heeft alles wat een winterschoen nodig heeft: voldoende grip (door het grof profiel en de spikes), slobkousen die als bescherming dienen tegen sneeuw en waterafstotend materiaal. De reden waarom ik geen fan ben van dit paar schoenen is omdat ze vrij smal zijn. Enerzijds krijg ik al na enkele kilometers pijn aan de buitenkant van mijn voeten (zeker wanneer ik dikke sokken aandoe). Anderzijds zitten mijn tenen te dicht op elkaar geplakt door het design aan de bovenkant van de schoen. Ook dit zorgt ervoor dat ik na enkele kilometers last krijg aan mijn voeten. Niet de perfecte strategie op een tocht van 42,195 kilometer.

Kledij:

Aangezien oververhitting een groter probleem kan zijn dan (potentiële) onderkoeling, stelt de organisatie voor om niet té veel te dragen. Er wordt verwezen naar drie verschillende lagen:

  1. De onderste laag is een thermische laag en vormt de basis van de hele outfit. Runners' Lab heeft mij aangeraden om een t-shirt met merinowol van het merk Inov8 (Te verkrijgen in de webshop) te dragen. Hoewel het een erg dun t-shirt lijkt te zijn(wat het eigenlijk ook is), houdt het mijn lichaam echt warm. (Ook mijn zus bevestigd dat ze Scandinavische winters comfortabel doorbrengt in een onderlaagje van merino)
  2. De tweede laag (enkel voor het bovenlichaam) is een insulating layer of een isolatielaag. Vaak wordt voorgesteld om een fleece te dragen. Dit zorgt ervoor dat zweet wordt opgehouden. Hiervoor heb ik de Nike-Tshirt geselecteerd.
  3. De bovenste laag is een windlaag. Tijdens de marathon op zich moet er daarboven nog een jas worden gedragen om wind tegen te houden. Samen met Runners' Lab hebben we gekozen voor de technische jas van Gore-Tex (Te verkrijgen in de webshop). De techniciteit zit hem in het feit dat de jas niet alleen extreem licht is, maar ook geen druppel water en/of wind doorlaat. Hij sluit echt goed aan, zelfs wanneer ik de twee andere lagen aan heb. Het biedt dus de perfecte flexibiliteit tijdens het lopen.




Voor het bovenlichaam houdt het hierbij op. Voor het onderlichaam hebben we gekozen om slechts 2 stuk te dragen:North Face Base layerenNorth Face Storm Stow Trousers. Het is een combinatie van de eerste en derde laag. Het biedt zowel bescherming tegen de koude als tegen de wind. Daarnaast geeft het voldoende ruimte om in te bewegen. Tijdens het testen in een diepvriezer gaf dit ook het beste resultaat. Ik heb nog voldoende speling met mijn benen om een deftige loophouding te hebben, zonder daarbij kou te lijden. Ideaal! Laat 42,195km maar komen!

Accessoires:

Eén van de belangrijkste elementen in mijn outfit is de bescherming van mijn hoofd. Wist je dat we bijna de helft van onze lichaamswarmte verliezen we via het hoofd? Net om die reden moet het hoofd extra beschermd worden. Ik doe dit via een balaclava, met een ingebouwd mondmasker (Gore Balaclava). Ik kies niet voor een muts of klassieke balaclava, aangezien mijn loopbril enorm snel aandampt. Daarnaast heb ik nog een Buff om mijn nek en oren extra te beschermen. Ook hier opteer ik weer voor Merino-wol. Ik heb nog twee extra Buff's in mijn CamelBak steken voor wanneer die eerste zou bevriezen (door mijn koude adem).

Tijdens een eerste test in een diepvriezer moest ik de bril na 5 minuten al aan de kant leggen. Aangezien ik dat op Antarctica niet kan, o.a. door de reflectie van de sneeuw, moest ik op zoek naar een oplossing. Het ingebouwde mondmasker van de geselecteerde balaclava is daarvoor de perfecte oplossing. Voor mijn ogen heb ik gekozen voor een bril van Julbo.

Mijn CamelBak laat mij toe om verschillende energy gels mee te nemen. Tijdens een langere loopwedstrijd hou ik niet echt van vast voedsel (zie bananen, energierepen,...). Wanneer het snel moet gaan, zijn die energy gels net veel eenvoudiger om op te eten. Voor de geïnteresseerde lezer: ik kies voor de vloeibare Energix-variant van Overstim (Overstim's website) - en dan liever voor bosvruchten of groene appel, de koffie- of aardbeismaak valt mij persoonlijk echt zwaar tegen. De gels hebben de juiste balans fructose-glucose (2:1, voor de kenners). Op die manier probeer ik tijdens de wedstrijd mijn energiepeil ook optimaal te houden.
Bekijk alle artikels